(Хилядолетна византийска мозайка на Свети Йоан Златоуст, Света София) Какво е Св. Кръст? ╫

...
(Хилядолетна византийска мозайка на Свети Йоан Златоуст, Света София) Какво е Св. Кръст? ╫
Коментари Харесай

╫ Нека носим Кръста Xристов като венец, защото чрез него се извършва всичко, което ни е нужно

(Хилядолетна византийска мозайка на Свети Йоан Златоуст, Света София)

Какво е Св. Кръст? ╫ Св. Йоан Златоуст

Какво ли не е направил Кръстът? Той е глава на нашето избавление и причина за безчет богатства. Чрез него ние, които преди бяхме безславни и отхвърлени, в този момент сме признати в цифрата на синовете; посредством него ние, които преди се покланяхме на дървета и камъни, в този момент познаваме Създателя на всичко, не тънем в илюзия, а знаем истината. Чрез него ние, някогашните плебеи на прегрешението, сме въведени в свободата на праведността; посредством него, най-сетне, земята стана небе. Кръстът ни освободи от заблудите, докара ни при истината, измъкна ни от бездната на порока и ни възвиси на самия връх на добродетелта. Той изтреби бесовската илюзия, устрои примирението сред Бога и хората, унищожи лъжата.

Виждаш какъв брой богатства ни е дал Кръстът!

Нека не се срамим от достойните за респект знаци на нашето избавление. Нека носим Кръста Xристов като венец, тъй като посредством него се прави всичко, което ни е нужно. Той ни се предлага, когато се покръстваме, когато желаяме да приемем тайнствената храна, когато желаяме да бъдем ръкоположени или да създадем нещо друго. Затова с такова предпочитание го чертаем и в домовете си, и на стените, и на вратите, и на челата, и в сърцата си. Защото Кръстът е знакът на нашето избавление, на общата независимост и на милосърдието на Владиката. Затова, когато се осеняваш с него, представяй си цялата му значителност, потушавай гнева си и другите си пристрастености.

Апостол Павел, като ни склонява към благоприлична независимост, загатва Кръста и Кръвта Господни и ни убеждава с тези думи: " Вие сте скъпо купени; не ставайте плебеи на индивидите. " (1Кор. 7:23). Мисли, споделя той, за високата цена, заплатена за теб и няма да бъдеш плебей на нито един човек, като под висока цена схваща Кръста. Защото не е задоволително Кръстът да бъде изобразяван единствено с пръсти. Той би трябвало да се предшества от сърдечно разположение и цялостна религия. Направиш ли го по този метод пред лицето си, нито един от нечистите духове няма да може да се приближи до теб, щом види меча, с който е бил ранен, оръжието, от което е получил смъртоносната рана.

Кръстният знак и в остарели, и в нови времена отваря заключени порти, прави отровата недействаща, лекува недъзи и смъртоносни рани. Не е чудно, че той побеждава силата на отровните субстанции, веднага като е разрушил вратите на пъкъла, отворил небесната корав, разкрил още веднъж входа към парадайса и съкрушил крепостта на дявола.

И по този начин, запечатай Кръста в мозъка си и приеми избавителния за нашите души знак. Защото точно този Кръст е преобразувал вселената, прогонил е заблудата, въвел е истината, трансформирал е земята в небе и е направил хората ангели. Когато имаме кръста, демоните към този момент не са страшни и рискови, гибелта към този момент не е гибел, а сън.

Кръстът поваля и потъпква всичко враждебно. Затова, в случай че някой ти каже, че се покланяш на Разпнатия, отговори му с щастлив глас, че се покланяш и не ще престанеш да се покланяш.

Ако той се засмее, оплачи безумието му и благодари на Господа, че ни е оказал такива благодеяния, които без признание свише никой не може да познае. Този човек се смее единствено заради това, че " Душевният човек не възприема това, що е от Божия дух " (1Кор. 2:14). Децата да вземем за пример, виждайки нещо велико и чудно, ще се засмеят, в случай че се опитаме да им го разбираем. Езичниците наподобяват на такива деца. Те даже са по-безразсъдни от тях, тъй като постъпват по детски в зряла, а не в детска възраст, по тази причина са и по-достойни за жалост и не заслужават никакво опрощение. Но ние, даже пред нас да застанат всички езичници, дано с още по-голямо безстрашие да споделяме, че кръстът е нашата хвалба, началото на всички наши богатства и цялото наше бижу.

Източник:
* Хилядолетна византийска мозайка на Свети Йоан Златоуст, Света София, Уикипедия

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР